< návrat zpět

Radka Vrzalová (absolventka ZF JU, obor Všeobecné zemědělství)

8.4.2017 - Mladá fronta DNES - regionální mutace pro jižní Čechy

Od genetiky k receptům bez lepku

Celiakie. Právě taková diagnóza celoživotního onemocnění před osmi lety doslova převrátila život manželům Vrzalovým. Geneticky založenou nesnášenlivost lepku totiž právě tehdy zjistili u jejich tříleté dcery.
„Malá byla apatická, často nemocná, bleďoučká a vůbec nemluvila. Až teprve třetí dětská doktorka vyslovila podezření na nějakou potravinovou alergii," vzpomíná dnes Radka Vrzalová s tím, že ale na druhé straně mohli svému dítěti změnou jídelníčku okamžitě pomoci.
V současné době už učí ostatní po celé republice v kurzech připravovat jídla pro celiaky, která jim budou i chutnat. Před dvěma roky vydala knihu Radčina kuchařka bez lepku. A dnes se na setkání Sdružení jihočeských celiaků v budějovické nemocnici bude o své zkušenosti jako lektorka kurzů vaření dělit s ostatními.
„Tenkrát jsem malé do školky chystala kastrůlky, složitě vymýšlela a experimentovala, aby měla na talíři stejné jídlo jako ostatní děti, ale bez lepku," dodává ke svým prvním kuchařským pokusům. „Dítě, i když nesmí nic s lepkem, chce pozvat kamarády třeba na oslavu narozenin a touží po dortu, který jim nabídne. Nebo v létě ovocné knedlíky, které by byly opravdu dobré."

Celiakie - nemoc chameleon

Výhodou energické ženy je fakt, že ji vymýšlení a kombinování surovin baví. Štvalo ji, že chyběly recepty, tak ty vyzkoušené začala každý týden dávat pro ostatní na Facebook. A setkala se s velmi příznivými reakcemi. Ozvala se jí také jedna maminka s prosbou o další recepty a mezi řečí se ukázalo, že je šéfredaktorkou společenských knih nakladatelství Grada. Vzápětí Radka Vrzalová dostala nabídku na sepsání kuchařky.
„Když se do něčeho pustím, tak vždycky naplno," tvrdí. Důkazem je i to, že do dalšího dílu připravované kuchařky, která by měla vyjít v říjnu, si bude uvařené pokrmy sama fotografovat. „Kurz food stylingu mi věnoval jako dárek manžel, bez jehož podpory bych se asi vůbec do kuchařky nepustila. Jezdí se mnou i na mé kurzy vaření, které vedu. A když nejsem doma, zastoupí mě spolehlivě i v kuchyni," konstatuje Vrzalová s tím, že jen knedlíky vždy vaří podle její kuchařské knihy. Bezlepkově se totiž stravuje celá rodina, protože genetická dispozice pro celiakii byla zjištěna i u mladší dcery.
„Dnes už jsou mnohem snazší a také levnější diagnostické metody, proto se může zdát, že celiaků přibývá. A potraviny bez lepku bohužel nejsou vůbec levné," říká.
I když zdravotní pojišťovny nemocným dětem přispívají, velká finanční zátěž leží právě na rodině. „Na Slovensku si celiaci vyzvedávají potraviny v lékárně na recept a pojišťovna jim převážnou část ceny doplácí. My máme díky našemu jihočeskému sdružení alespoň takovou kartičku, a tak nakupujeme některé potraviny ve speciálních obchodech s určitou slevou," pochvaluje si.
„V poslední době se stalo trochu módou držet bezlepkovou dietu, ale pro celiaky je takové stravování životní nutností. I proto mi vadí ten laxní přístup státu k tomuto problému," poznamenává rozhořčeně. Vysvětluje mi, že u každého se může nemoc projevovat jinak, proto se jí taky říká nemoc chameleon.

Vypracovala se na kapitánku

Poznamenává, že kdysi se chtěla věnovat genetice a nakonec se jí to podařilo. „Deset let jsem pracovala jako soudní znalec v oboru forenzní genetiky pro policii. Byla to úžasná adrenalinová práce, ale nesmírně vyčerpávající. Vyšetřovatel potřebuje vzorek ze závažného trestného činu vyhodnotit co nejrychleji. Nezáleží na tom, jestli jsou tři ráno, nebo 17. prosinec, kdy právě dáváte do trouby vanilkové rohlíčky," zavzpomíná. Vzhledem k tomu, že je stále vázána služebním tajemstvím, nepouští se do žádných detailů.
O tom, že byla úspěšná, svědčí fakt, že na mateřskou dovolenou odcházela s hodností kapitánky. A jen se usměje mé poznámce, že zřejmě za každý vyřešený případ povyšovala. „Ten stav napětí, kdy člověk musí zpracovat vzorky a několik hodin čekat na výsledky, jestli se objeví pachatel, nebo ne, se dá jen těžko popsat slovy. Ještě dnes mám husí kůži, když o tom mluvím," dodává.
I když se Radce Vrzalové po téhle práci občas zasteskne, bere ji jako uzavřenou kapitolu svého života.

Těší se na letní kuchyni s pecí

Před pěti lety totiž začala na mateřské dovolené spolupracovat s českobudějovickou Jednotou a podílet na tom, že se sortiment bezlepkových potravin začal rozšiřovat i na jihu Čech.
„Díky filozofii firmy a pochopení vedení má dnes zdejší Terno v nabídce asi šest stovek položek bez lepku," vysvětluje.
Těší ji, že teď v nabídce přibývají i bezlaktózové potraviny, protože řadu receptů pro tuto potravinovou alergii vyzkoušela a zahrnula je vzhledem k časté kombinaci obou intolerancí i do své kuchařky.
Když si povídáme o jejích dalších plánech, trochu posmutní. Sen o vybudování malé víkendové cukrárny, kde by nabízela domácí sladkosti pro zdravotní dietáře i zdravé návštěvníky, musela zatím odložit kvůli vlastním zdravotním problémům. Naštěstí jí manžel už brzy splní ten další - na zahradě v plánované letní kuchyni s pecí na chleba bude moci zkoušet recepty, které zatím ještě nosí v hlavě.
Věří, že snad jí kuchařské experimentování nezkazí předsevzetí udržet dole těch třináct kilogramů, které se jí podařilo v poslední době zhubnout. „Nemůžu ale přece do kuchařky dávat recepty, které bych pořádně sama nevyzkoušela," tvrdí se smíchem.

Vizitka Radka Vrzalová (40 let) Rodačka z Českého Krumlova už jako školačka věděla, že chce studovat genetiku. Nejprve zvládla střední zemědělskou školu v Nových Hradech, pak absolvovala s titulem inženýrky obor všeobecné zemědělství na Jihočeské univerzitě. V jeho rámci byly i dva roky genetiky na přírodovědecké fakultě. Před dvěma měsíci dokončila pedagogické studium, které jí dává šanci učit na střední škole. Nejprve pracovala na hygienické stanici v Krumlově a pak se stala vedoucí nově zřízené a později zrušené genotoxikologické laboratoře v Budějovicích. Pracovala 10 let pro policii na pozici soudní znalkyně v oboru forenzní genetika a na mateřskou dovolenou odešla s hodností kapitánky. V současné době je manažerkou prodeje Jednoty. Je vdaná, s manželem Michalem, obchodním ředitelem soukromé firmy, mají dcery Alžbětu (11) a Agátu (5). S ohledem na onemocnění starší dcery se začala věnovat tvorbě receptů bez lepku a v roce 2015 jí vyšla kniha Radčina kuchařka bez lepku. Dotazník Co vás v poslední době nejvíc potěšilo? Minulou neděli jsem měla kurz bezlepkového vaření v Praze a jsem ráda za pozitivní reakce účastnic. Psaly mi, že při přípravě jídla doma uspěly. Těší mě, že mohu díky spolupráci s časopisem Apetit svoje recepty šířit mezi lidi, kteří musí s ohledem na svou nemoc vařit jinak. Úplně nejvíc mě ale potěšil manžel, který mi slíbil, že plánovaný zahradní altán nakonec bude venkovní kuchyní i s pecí na chleba. Štve vás něco? Přístup státu k celiakům a také moje bezmocnost v určitých věcech, které nedokážu sama ovlivnit. Čekají vás nějaké zajímavé výzvy? Odevzdání rukopisu 2. dílu mé připravované kuchařky. Jako pracující matka dvou dětí klasicky nestíhám. Už ale opravdu (po nocích) finišuji. A protože jsem si tentokrát připravená jídla i sama fotografovala, tak jsem zvědavá na reakce čtenářů. Seriál Na ležáku v Masných krámech s ... Radkou Vrzalovou. Příště se setkáte s Josefem Kostohryzem, zástupcem ředitele Obchodní akademie v Písku.

Fakta Celiakie Celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. U lidí dochází působením lepku k rozvoji zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. Typickými příznaky celiakie jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, pokles hmotnosti a únava. Zdroj: www.celiak.cz

 

Vyhledávání

Partneři